Abonneer je op onze blog!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Social

Het is vandaag, 23 augustus 2020, exact één jaar geleden dat wij te horen kregen dat Lieke Acute Lymfatische Leukemie (ALL) heeft. Die dag, vrijdag 23 augustus 2019, zaten mijn vader en ik nietsvermoedend in het ziekenhuis te wachten op uitslagen van foto’s, bloed en voerden we verschillende gesprekken. En nog geen vier uur later zaten we in het Prinses Máxima Centrum en werden we voor een week opgenomen. Hoe surrealistisch… Om niet direct in herhaling te vallen, maar tegelijkertijd visueel te maken wat Lieke allemaal al heeft door moeten maken, wil ik je de Kanjerketting laten zien. Stand van zaken op dit moment: 372 kralen. Tsja, daar word je wel even stil van hé?

23 augustus 2019: een uur voordat we de uitslag kregen. Achteraf gezien bestond haar bloed, ten tijde van deze foto, al uit ruim 80% leukemiecellen.

Kanjerketting

De Kanjerketting was voor mij altijd een ver-van-je-bed-show. Ik had er wel eens van gehoord, maar nog nooit van dichtbij meegemaakt. Wat is het precies? De Kanjerketting is een systeem dat bestaat uit kralen. Elke kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo is er een kraal een chemokuur, een spoedopname, een lumbaalpunctie, haarverlies, een operatie en ga zo maar door. De ketting maakt letterlijk zichtbaar wat voor veel kinderen, maar ook voor volwassenen, zo ongrijpbaar is. Het vertelt het unieke verhaal van in ons geval Lieke. Woorden zijn niet nodig, de kralen spreken voor zich. Hoewel ze op dit moment weinig besef heeft van de ketting en de betekenis van de kralen, blijft het een tastbare herinnering aan deze tijd en kunnen we het later aan haar uitleggen. Op de foto hieronder staan de verschillende betekenissen.

Op dit moment heeft Lieke 372 kralen verzameld. Bizar hé? En we zijn slechts op de helft. Niet eens alle kralen hebben we eraan geregen. Toen ze voor de duur van drie maanden dagelijks bloedverdunners kreeg (= injectie, een groen met witte kraal), hebben we op een gegeven moment besloten om één kraal per week te rijgen. Anders was het niet te doen.

Dus tsja, wat moet ik verder nog toevoegen aan dit verhaal? Woorden zijn nu overbodig, deze beelden zeggen alles.

10 thoughts on “Precies op de helft!

 1. Het zien van deze ketting zegt inderdaad meer dan woorden. Het roept herinneringen op die je het liefst wil vergeten maar die tegelijkertijd niet vergeten kunnen worden omdat het bewijs de kralen zijn..

 2. Heftig om te lezen maar zo herkenbaar
  Ook wij zaten niets vermoedend 2 jaar geleden op een uitslag te wachten en ipv een vakantie in Italie werd het een opname in het PMC

 3. Ongelofelijk.. een dag die ik ook nooit zal vergeten. Enorm trots hoe jullie en zeker Lieke, hiermee omgaan. Een voorbeeld voor gezinnen in dezelfde situatie. Kom op, nog even volhouden! Jullie kunnen het!

  Veel liefs!

 4. Sommige herinneringen zou je willen blokken, vergeten of net doen alsof de gebeurtenis nóóit heeft plaatsgevonden. Deze ketting plaatst je in de werkelijkheid. “Zeg me dat het niet zo is..”

 5. Een kleurrijke ketting, maar goed te weten wat de achtergrond is van al die mooie kleuren.Allemaal zeer heftig, gelukkig hebben ze er wat aan kunnen doen en nog. Ongelooflijk wat deze ziekte te weeg brengt, diep respect voor jullie als ouders en dat mooie kind van jullie.

 6. Op de vraag hoe gaat het met Lieke en jullie, kreeg ik de link van deze blog door van je moeder.
  Respekt voor jullie allemaal en vooral Lieke!
  Op de helft, het aftellen kan gaan beginnen!
  Heel veel sterkte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Sonde eruit?

vr sep 11 , 2020
Al vanaf dag één heeft Lieke een neusmaag sonde. Dit is een sonde die via de neus en slokdarm in de maag wordt geschoven. Via […]