Abonneer je op onze blog!

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Social

Praktische tips

Het is ongelooflijk overweldigend waar je in terecht komt. Wat komt er veel op je af! Wat moet je veel onthouden, regelen en doen. Ook wij zijn hier in het begin tegen aangelopen: hoe gaan we dit allemaal doen? Hoe moeten we alles combineren (huishouden, kinderen, werk)? Duizend en één vragen die allemaal door ons hoofd spookten, en als we je dan een tip mogen geven: durf hulp te vragen van familieleden en vrienden.

Sterk zijn betekent niet dat je alles zelf moet dragen, het is juist heel krachtig om hulp te vragen!

Daarnaast zijn er ook enkele vergoedingen/regelingen waar je gebruik van kan maken. Want als iets belangrijks is op dit moment, is dat je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk moet maken in deze heftige tijd. Hieronder een document met daarin een overzicht wat betreft zorgkosten en vergoedingen.

Eén van de eerste dingen die we direct in gang hebben gezet nadat we thuis kwamen, is de gemeente mailen met daarin de vraag of je ook gebruik kan maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit kan in de vorm van huishoudelijk hulp. Houd rekening met een aantal weken voordat dit daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Wij krijgen op het moment drie uren per week huishoudelijke hulp. Zo ontzettend fijn!

Informeer bij je zorgverzekeraar over de kilometervergoedingen. Alle behandelingen in het ziekenhuis e.d. vallen onder de basisvergoeding, hier krijg je dus geen rekening van. De brandstofkosten tikken echter wel behoorlijk aan. Als je niet weet hoe dit precies moet, benader dan een maatschappelijk werker. Vanuit het PMC zijn er meerdere maatschappelijke werkers die dit uit kunnen zoeken.

Alle extra kosten wat betreft beddengoed, extra kleding en wasjes die gedraaid moeten worden (=zorgkosten), kunnen voor een deel gedeclareerd worden bij de belastingdienst (inkomstenbelasting). Hier staan standaard bedragen voor, dus de bonnetjes bewaren.

Wat betreft werk: houd contact en hou ze op de hoogte. Wij zitten beide in de ziektewet (de één gedeeltelijk, de ander volledig), omdat de (over)belasting in ons hoofd zo hoog is dat we nu niet in staat zijn om te werken. Er zijn ook andere vormen van verlof mogelijk (calamiteitenverlof, ouderverlof, kortdurend verlof, langdurend verlof, ziekteverlof).

Tot slot: we hebben direct na aankomst thuis een plan van aanpak bedacht met de familie. We hebben de extra oppasdagen geregeld voor Sam, wie wanneer meegaat naar het ziekenhuis, wie het avondeten maakt op de ziekenhuisdagen etc. Schakel een aantal vaste familieleden/vrienden in die je kan helpen.